De term BPM is niet onbekend, maar veel mensen weten eigenlijk niet waar het voor staat. Dat is wel belangrijk als je een auto wilt importeren. We zullen dit in dit artikel vertellen wat je hierover moet weten.
BPM staat voor Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze voertuigen vallen in dezelfde categorie, in tegenstelling tot bestelauto’s. BPM moet zowel over Nederlandse auto’s worden betaald als voor auto’s die geïmporteerd worden. Het is een bedrag dat bij aanschaf van een auto die een Nederlands kenteken krijgt betaald zal moeten worden. Daarbij maakt het dus niet uit of de auto geïmporteerd is of niet. Bij een Nederlandse auto zit de BPM echter al in de prijs verwerkt.
Hoe wordt de BPM bepaald?
De hoogte van de BPM voor personenauto’s is afhankelijk van diverse factoren. Niet alleen het merk en model speelt mee, maar ook het bouwjaar. Daarnaast speelt het type brandstof en het bouwjaar mee. Bovendien wordt gekeken naar de hoeveelheid CO2 die het voertuig uitstoot. Voor een auto die veel CO2 uitstoot zal je dus een hoger bedrag moeten betalen. Factoren die hierbij ook meespelen zijn onder meer het energielabel, de fijnstofuitstoot, het roetfilter en of het een hybride auto betreft.
BPM berekenen
Je kunt de BPM zelf berekenen aan de hand van speciaal daarvoor opgestelde tabellen, een koerslijst of taxatierapport. Het eindbedrag kan dus op verschillende manieren worden berekend, wat het lastiger maakt om te bepalen of je de beste keuze hebt gemaakt.
Uiteraard kun je hierbij ook hulp vragen. Bijvoorbeeld als je een bedrijf de daadwerkelijke import laat regelen. Zij kunnen dan ook de BPM bepalen. Je kunt dit uiteraard ook aan je lokale garagehouder vragen.
Voordelen wat betreft BPM bij een importauto
Als je auto uit het buitenland importeert kan dit gunstig zijn voor de BPM. Zo betaalt men in Duitsland een lager BTW-tarief. Dat betekent dat de cataloguswaarde lager is. Van deze Duitse cataloguswaarde wordt vervolgens de Nederlandse huidige waarde afgetrokken. Dat eindbedrag (de rest BPM) zal dus lager zijn dan van een Nederlandse auto. Als je de BPM berekent op basis van de koerslijst zal je dus goedkoper uit zijn wat betreft de BPM.
Conclusie
De afkorting BPM staat voor Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen. Doordat in Duitsland een lager BTW tarief geldt, is de BPM voor een auto die geïmporteerd wordt goedkoper dan voor een Nederlandse auto. Dat is een van de redenen waarom mensen vaak voor een importauto uit Duitsland kiezen.