Wat is een autoradiateur en hoe werkt het?

De radiateur is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem voor de motor van je auto. Het zorgt ervoor dat de koelvloeistof via rijwind gekoeld wordt. In deze blog gaan we je meer vertellen over de radiateur, en wat er eventueel mis kan zijn. 

Hoe werkt een radiateur?

Tijdens het autorijden vindt er een verbrandingsproces in de motor plaats, hierbij komt veel warmte vrij. Om oververhitting van de motor te voorkomen is er een koelsysteem in de auto geplaatst. De cilinders die in de motor zitten bevatten ruimten, hierdoor stroomt koelwater wat circuleert waardoor het warme water in de radiateur terecht komt. Deze radiateur bestaat uit hele kleine buisjes met daartussen lamellen, op die manier wordt het koeloppervlak vergroot. De rijwind zorgt uiteindelijk voor de afkoeling van het koelwater, bij een langzamere snelheid wordt ook de ventilator aan de gang gezet om voor voldoende afkoeling te zorgen. 

De meeste auto’s hebben een gesloten koelsysteem, hierbij zit een expansietankje waarop eenvoudig is af te lezen hoeveel koelvloeistof er nog aanwezig is. Het kan zijn dat je een wat oudere auto hebt, dan is er in sommige gevallen een open koelsysteem te vinden. 

Hoe kan het dat mijn radiateur niet meer werkt?

Je merkt dat je radiateur niet meer voldoende werkt wanneer de motor te warm wordt. Vaak zit er dan een lekkage in het koelsysteem, dit kan in de leidingen zitten maar in sommige gevallen ook in de radiateur door bijvoorbeeld steenslag. 

Wanneer je radiateur kapot is, kan je hiervoor natuurlijk naar de garage gaan. Zij zullen dan de radiateur weer netjes installeren en daarbij ook de benodigde nieuwe koelvloeistof toevoegen. Hier zit uiteraard wel een prijskaartje aan, maar daarom is er ook een andere oplossing. Een handige klusser kan relatief eenvoudig zelf de radiateur vervangen, het is een kwestie van een paar bevestigingsbouten losdraaien, slangen ontkoppelen en de nieuwe radiateur erin zetten. En dan natuurlijk wel weer de slangen koppelen, en de bevestigingsbouten vastdraaien. Let bij het zelf vervangen van de radiateur wel goed op het type, bij Bogijn Automotive kan je snel en eenvoudig zien wat de geschikte radiateur is voor je auto en deze gelijk bestellen!

Aanbevolen artikelen